SİSTEM ODASI



İşletmeler ve Kurumlar için Bilişim Sistemlerinin kesintisiz bir şekilde çalışması işin sürekliliği açısından çok önemlidir. Bu nedenle bilişim altyapısını oluşturan temel yüklenici öğelerin (sunucular, yönetilebilir ağ anahtarları, yedekleme sunucuları, bağlantı kabloları vb.) bir arada sorunsuzca çalışacağı ortamlara ihtiyaçları vardır.

Elektrik aksamından veya elektronik altyapıdan kaynaklı olası zararlar, veri akışının birçok açıdan olumsuz yönde etkilenmesine ve hayati önem taşıyan, kritik durumlar oluşmasına neden olabilir. Bu etkilerinin giderilmesinde gerek maliyet gerek zaman açısından çok büyük zorluklar yaşanabilir.

Sistemlerin elektrik, elektronik veya herhangi bir sebepten (su baskını, tozlu ortam, yangın vb.) dolayı yüksek nitelikli risk taşımaması için uluslararası standartlara göre tasarlanmış özel çalışma alanlarına yani SİSTEM ODASI’na ihtiyaçları vardır.

Sistem Odası Bilişim Ağlarını ve Sistemlerini kolay bir şekilde yönetmemize olanak tanır. Sistem üniteleri için sorun teşkil edecek dış etkenlerden tamamen arındırılmış bir yapıda inşa edilen sistem odası aktif cihazların yaşam sürelerini uzatarak yüksek yenileme maliyetlerinden tasarruf etmenizi sağlar.

Yükseltilmiş zeminden elektrik tesisatına, iklimlendirme sistemlerinden giriş güvenlik sistemlerine kadar birçok konuda dikkatli planlanması ve uygulanması gereken yapıların tüm aşamalarında sizlere konusunun uzmanı ekibimizle destek vermekteyiz.

Sistem Odası Kurulumu Nasıl olmalı ve nelere dikkat edilmelidir? Güncel ihtiyaçlar ve geleceğe yönelik beklentiler tüm çalışma alanları ile planlanmalıdır. İhtiyaç duyulan cihazlara bağlı iklimlendirme, güç kaynağı ve diğer unsurları ile gereken hacim netleştirilerek, bu hacmin ileriye dönük ihtiyaçlara da cevap verebilmesi gerekmektedir. Ardından belirlenen hacmin (alanın) içerisinde en verimli çalışacak şekilde cihaz yerleştirmeleri ve bu yerleştirmelerin geleceğe yönelik beklentilere anlık cevap verebilecek tasarımı yapılmalıdır.

Bir sistem odası tasarımında başlıca öğeleri sunucu kabinleri, panolar, kesintisiz güç kaynakları (UPS), iklimlendirme istemleri, yangın kapısı, gazlı yangın söndürme sistemleri, izleme sistemleri, yükseltilmiş döşeme, asma tavan, giriş çıkış kontrol sistemleri, kablo taşıma sistemleri ve diğer aktif pasif cihazlardan oluşmaktadır.

Öncelikle kullanılacak tüm ürünlerin görsel olarak bir proje üzerinde yerleşimi aslında bizim olası sıcaklık artışlarında veya alan içerisinde olası bir problemde müdahale edilebilirliği, ısı, nem ve su baskınlarında, sızdırmazlık gibi önemli faktörlerin detaylarına erişebilmek adına bir fikir verecektir.

Beklentilere bağlı istenilen ölçülerde odamızı oluştururken, odanın dış etkenlerden koruyucu ürünler seçilmesine özen gösterilmelidir. Çünkü Sistem odaları teknolojik donanıma sahip en değerli alanlarımız. Bu alanlarda en büyük problemler ısı, nem, su ve yangın riskleridir. Bunlara karşı tüm yapılması planlanan ekipmanlar, ürünler bu özelliklere karşı son derece dayanımı yüksek olması gerekmektedir.

Alan etrafı yangına ve sızdırmazlığa karşı duvarlarla örülmelidir. Birçok alanda alçıpan benzeri ürünlerle yapılması tavsiye edilmemektedir. Bu malzemelerden yapılan duvarlar, son derece pratik ve yaygın kullanılmasına rağmen, dayanımı zayıf bir malzeme olup, olası çarpmalarda zarar görerek sistem odamızı dışarıdan gelen etkenlere karşı koruyamaz.

Ardından oluşturulan alanın diğer alanlarla ilişiğinin kesildiğine emin olmak, yani herhangi bir yerden oksijen alımı gerçekleştirmediğine teyit ederek, gerekli testleri gerçekleştirmeliyiz.

Sistem odası kurulumu alanın oluşturulması ve dış etkenlerle ilişiğinin kesilmesi en önemli ana unsur olarak ilk yapılması gerekendir.

Alan içerisine gerekli geçiş yerlerini, tasarım kısmında netleştirmeli. Buna bağlı Sistem odamızın dış alanlarla bağının olmaması adına sistem odamıza giriş ve çıkışlarda yangın dayanımı yüksek yangın kapıları kullanılmalıdır. Yangın kapıları panik barlı sistem ve içeriden panik buton ile, olası riskli durumda acil çıkış yapılmasını sağlayan özellikler ile beraber uygulanmalıdır.

Artık Sistem odamız, dış etkenlere karşı gerekli güvenlik tedbirleri alınmış, sadece teknolojik ilaveler ile olası risklerde tedbir uygulaması kalmıştır.

Sistem odası tasarımına bağlı, yapılması gereken, mevcut panoların (kabinlerin veya sunucu kabinlerinin) gerekli müdahale ve ilavelere karşı pratik, hızlı olması adına, altyapı kablolama ve tesisatları için zemine, yükseltilmiş döşeme uygulamasının yapılmasına. Yükseltilmiş döşeme 60cm x 60cm ebatlarında standart paneller ile zemin 10cm ila 100cm arasında istenilen ölçüde yükseltilerek oluşturulur.

Burada kabinetlerin yükseltilmiş döşeme panelleri üzerine değil kabinlere özgü yapılacak sehpalar üzerine yerleştirilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun sebebi mevcut yükseltilmiş döşeme panel ölçülerinin standart olması aynı zamanda, panolardan zemine kablo geçişinin sağlanması için panellerin ortalarına delik açılarak yük dayanımlarını azaltılması, gerekli müdahalelerde panolara daha uzak mesafelerden müdahale edilmek zorunda kalınması.

Bunlar dikkate alındığında sehpa üzerine yerleştirilen kabinlere gerekli durumlarda müdahale, yükseltilmiş döşeme panellerinin sehpa önünden kaldırılması sonucu gerçekleştirilerek, uzun ömürlü ve doğru bir uygulama olacaktır. Aynı zamanda hassas kontrollü klimalar hava sirkülasyonu açısından konuldukları yerin alttan üflemeye müsaade etmesi gerekmektedir. Yine hassas kontrollü klimalar içinde sehpa şarttır.. Aksi taktirde alttan üfleme işlemi gerçekleştirilemeyecek ve sistem soğutması sağlanamayacaktır.

Sistem odası tasarımı üzerinden kabinlerin, hassas kontrollü klimaların yerleştirileceği noktalara sehpalar yapılır ve yükseltilmiş döşeme uygulaması gerçekleştirilir.

Daha sonra yapılması gereken, Asma Tavan uygulaması. Asma tavan mevcut sistem odası kurulumu içerisinde tavanda barındırılacak, gerek gazlı yangın söndürme sistem nozulları ve tesisat, kablolama hacim sağlamaktadır. Metal asma tavan uygulanması, yangın açısında doğru olacaktır. Metal asma tavan 3 farklı tipte ve hassas kontrollü klimanın sistem odası içerisinde daha verimli soğutma yapması için yukarıya havayı daha az nüfus ettiren modellerde seçim yapılması gerekmektedir. Metal asma tavan modelleri arasından gerek açılıp müdahale edilebilirliği, gerekse yukarı hava temasını azaltan clip-in modeli bir diğer adı sarmalı metal asma tavan olan modelidir.

Artık Sistem odası kurulumu Hacmin örülmesi, zemin ve tavanın oluşturulması ile gerekli cihazların yerleştirilmesine geçmiştir. Cihazlar sehpalara yerleştirilmek üzere, oluşturulan yükseltilmiş döşeme sisteminin üzerine çıkartılmalı, bunun içinde rampa dediğimiz, istenilen yükseklikte uygulanmış yükseltilmiş döşeme sistemi üzerine gerekli cihaz çıkış ve inişlerini kolaylaştıran baklava saçtan mamul ve üzeri mevcut yükseltilmiş döşeme panelleri üzerinde kullanılan kaplama ile kaplanan ister sabit ister portatif olarak üretilen aksesuara denir.

Artık Sistem odası kurulumu Hacmin örülmesi, zemin ve tavanın oluşturulması ile gerekli cihazların yerleştirilmesine geçmiştir. Cihazlar sehpalara yerleştirilmek üzere, oluşturulan yükseltilmiş döşeme sisteminin üzerine çıkartılmalı, bunun içinde rampa dediğimiz, istenilen yükseklikte uygulanmış yükseltilmiş döşeme sistemi üzerine gerekli cihaz çıkış ve inişlerini kolaylaştıran baklava saçtan mamul ve üzeri mevcut yükseltilmiş döşeme panelleri üzerinde kullanılan kaplama ile kaplanan ister sabit ister portatif olarak üretilen aksesuara denir.

Sistem odası Gazlı yangın söndürme sistemi, odanın hacmi doğrultusunda tüplerin oda dışında olacağı şekilde ve tüp içinde bulunan sıvının olası risk durumunda gaz haline dönüşerek, sistem odamızdaki oksijeni yok etmeye yarayan ve yangını büyümeden önleyen sistemdir. Gazlı yangın söndürme sistemi gerekli hidrolik hesaplarına bağlı sistem odamıza özgü üretilerek gerekli görülen tavandan ve zeminden gaz salınımı yapacak şekilde nozulları yerleştirilir. Yine gazlı yangın söndürme sisteminin algılama panosu sistem odası dışında, gerekli müdahalelerin kolay olacağı bir noktaya monte edilir. Ardından sistem kabinlerin aktif edilmesi ile gerekli ayarlamalar gerçekleştirilerek sistem odamızın kurulumu tamamlanmış olur.

Sistem odası kurulumu sonrasında gerekli izleme gerçekleştirilir ve gazlı yangın söndürme sisteminin bir diğer parçası olan algılama sistemi aktif olarak kontrol edilerek olası tehlikeler gözetlenmelidir.