Bilgi Güvenliği



İşletmeniz için kritik değere sahip olan bilginin sağlıklı bir şekilde toplanması, işlenmesi ve analiz edilmesi kadar güvenliğinin sağlanması da oldukça önemlidir. Bu bakımdan işletmelerin bilgi güvenliği ile ilgili ciddi tedbirler alması ve bu tedbirleri global standartlara taşıması gerekir. Bu yönde kendisini dönüştüren işletmeler elde edilen bilgilerin analizinden, korunmasına kadarki süreci çok daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde yürütür.

Bilgi güvenliği, sadece firmaya ait bilgilerin üçüncü kişiler tarafından ele geçirilmesini önlemek üzere kurulan bir standart veya kavram değildir. Bilginin izinsiz el değiştirmesinin yanı sıra, var olan bilgi üzerinde oynanmasını engellemek, kaybolmasını ve gerektiğinde erişebilirliğini yönetmek de bilgi güvenliği kavramının ilgilendiği hususlar arasında yer alır. İşletme içerisinde var olan bilgilerin erişilebilirlik problemi taşıması verimlilik açısından negatif bir durumdur. Yine aynı şekilde bilgiye yetkisiz kişiler tarafından sağlanan erişime de kötü bir senaryo olarak bakılması gerekir.

İşletme tarafından elde edilen bilgilerin korunmasına yönelik mesuliyet de gene işletmenin kendisine aittir. Bu bilgiler içerisinde müşterilerin kişisel ve finansal bilgileri ile beraber firmayı tanımlayıcı da birçok bilgi yer alabilir. Önemli veri ve bilgilerin siber korsanlık veya daha farklı yollarla değişik kanallar üzerinden satışa çıkarılması veya rakip firmalara doğrudan gönderilmesi, şirket imaj ve prestijinin önemli oranda olumsuz etkiler. Ayrıca firma kanunen de mesul duruma düşer ve hakkında yasal işlem başlatılabilir. Bu gibi durumlarla muhatap olmamak adına bilgi güvenliğinin sağlanmasına dair tedbirler alınması gerekir.

Bilgi Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Bilgi’yi, işletmelerin stratejik öneme sahip ticari varlıkları gibi, değeri oldukça yüksek olan ve bu nedenle uygun olarak korunması gereken bir varlık olarak tanımlayabiliriz.

Şirketiniz için çok önem verdiğiniz dijital ortamda işlenen ve saklanan bilgi ve belgelerin çalınmasını, kaybolmasını, zarar görmesini, izinsiz erişilmesini istemeyiz. Bu nedenle bilgi ve belgelerinize kimin erişebileceği, üzerinde değişiklik ve düzeltme yapabileceği ve işletme dışına aktarabileceği gibi konuları iyi planlamak ve yönetmek gerekmektedir.

Bilgi Güvenliği Teknolojisi

Bilgi güvenliği teknolojisi ile işletmenizin bilişim altyapısını uçtan uça planlayarak gerek donanım gerekse yazılımsal olarak güvence altına alabilirsiniz. Aynı zamanda şirketlerin kurumsal mimari altyapısının kurulmasını ve altyapının konumlandırılmasını sağlayan varlıkların bilgi, belge ve verilerinin güvenliğini sağlayabilir; oluşabilecek güvenlik problemlerinin önüne geçmek amacıyla yazılım ve donanımları uçtan uca yönetebilirsiniz.

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Standardı

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, şirket bilgilerinin güvenli kalabilmesi için yönetilmesine yönelik sistematik bir yaklaşımdır. Bir risk yönetim süreci uygulayarak; insanları, süreçleri ve bilgi teknolojileri (BT) sistemlerini içerir. Çeşitli sektörlerde küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin bilgi varlıklarını güvende tutmasına yardımcı olur.

SOA (State of Applicability)

SOA Standartları, bir kurumun Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS) ile ilgili uygulanabilir kontrol amaçlarını açıklayan dokümante edilmiş bildirgedir.

ISO/IEC 27001 standardı ana maddeler ve ek maddelerden oluşmaktadır. Ana maddelerin uygulanması (hayata geçirilmesi) zorunludur. Ek maddeler ise seçimliktir, kurum bu maddelerden kendisine uygun olmayan bir ya da daha çoğunu nedenini belirterek uygulamaz. İşte bu düzenlemenin yapıldığı yani ek maddelerin uygulanıp uygulanmadığını belirtmek için SOA olarak adlandırılan “uygulanabilirlik bildirgesi” (state of applicability) dokümanını hazırlanır.

Kurumsal Risk Yönetimi

Risk, belirli bir zaman aralığında, hedeflenen bir sonuca ulaşamama, kayba ya da zarara uğrama olasılığıdır. Bu olasılığı en aza indirmek için risk analizi ile güvenlik riskleri belirlenir, bu risklerin ölçekleri ve önlem alınması gereken alanların belirlenmesi sağlanır. Kurumsal Risk Yönetimi, kurumun misyon ve vizyonları ile alakalı kurumsal stratejilerini doğrudan etkileyen, belirsiz olayların tespit edilmesi, denetlenmesi, alınması gereken aksiyonların belirlenerek ortadan kaldırılması, ya da en aza indirgenmesini sağlayan yazılım çözümümüzdür.

Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi Nedir?

Risk yönetimi ve değerlendirmesi ile bir kurumdaki riskleri araştırıp ve tespit edebilir, bu risklerin çeşitli faaliyet aşamaları üzerindeki etkilerini gözlemleyip, risklerin yaratacağı olası zararlardan kuruluşu korumak amacı ile bu riskleri önceliklerine göre sıralayabilir ve buna bağlı olarak yöntem ve strateji geliştirebilirsiniz.

Octave Bilgi Güvenliği Risk Metodolojisi

Octave, varlık tabanlı risk yönetimi yapan ve risk tabanlı stratejik görüş sağlayan bilgi güvenliği risk değerlendirmesi tekniğidir.

Veri güvenliği nasıl sağlanır?

Kurumların veri güvenliğini sağlamasına yönelik hem organizasyon hem de kullanılan bilgi teknolojileri kapsamında iyileştirme yapmaları gerekebilir. Personelin bilgi güvenliği konusunda eğitimi, dışarıya bilgi çıkmasını önleyecek tedbirler ve bu yönde bir kurum kültürü oluşturacak global standartlara yer verilmesi gerekir. Kurumdaki bilgiye erişebilirlik kapsamında bir dizi hiyerarşinin işletilmesi ve önemli bilgilerin dışarıya sızması hakkında sorumlunun kimin olacağına dair net çizgilerin belirlenmesi gerekir.

Bilgi teknolojileri kapsamında da gereken güvenlik önlemlerini almak lüzumludur. Güvenlik programları ile beraber kullanılan yazılım ve donanımların açıklarının olmadığına dair testlerle kapsamlı bir veri güvenliği sağlanılabilir.